Zonterapi

Om zonterapi

Här kan du läsa mer om vad zonterapi är och hur en behandling går till.

Zonterapi

Historik & Fakta

Zonterapi är en flera tusen år gammal behandlingsform som funnits i olika kulturer i bl.a. Kina och hos de gamla egyptierna och hos indianerna. Zonterapi/ Reflexologi stimulerar kroppens eget självläkningssystem och fungerar lika bra på kroniska som akuta besvär. Det är också en fin metod för att hålla sig frisk och som en förebyggande behandling.

När obalans uppstår i ett organ eller någon annan del av kroppen, blir motsvarande område på fötterna känsligt för tryck, och man kan ofta känna små kristaller. Vid zonterapi stimuleras området med massage och tryck för att återställa balansen. En zonterapibehandling kan alltså användas både till att lokalisera och åtgärda.

Den vanligaste behandlingen görs under fötterna och genom att jag masserar och trycker på olika punkter/zoner i dina fötter skickas signaler med olika system i kroppen till olika platser i kroppen som motsvarar dessa punkter/zoner. Zonterapi stimulerar din självläkning så att den får en skjuts. Vi vet inte exakt hur det fungerar, men att hela kroppen hänger ihop och är en helhet, det vet vi!

Zonterapi

En behandling

Jag arbetar med helheten eller med symtombehandling. Jag sätter igång processer eller lugnar ned dem, beroende av vilka problem du har. Zonterapin kan dämpa smärta, få upp energin, öka välbefinnandet och framför allt hjälpa din kropps egna funktion och läkning. Symtom och orsak är inte samma sak, och orsaken sitter inte alltid där man tror.

Genom att jag masserar och trycker på olika zoner i dina fötter, så sätts din kropps självläkningsförmåga igång, och din chans till att må bättre och få en bättre hälsa kommer igång. Det finns en rad olika hälsoproblem och kroppsliga obalanser som jag behandlar, och har du frågor så tveka inte att kontakta mig. Varmt välkommen! Vi är skapta för att må bra. Och de flesta av våra krämpor eller besvär går att göra något åt.

Zonterapi

Hur går en behandling till?

Innan behandling

På den första zonterapibehandlingen så börjar vi med att prata om det du söker för, och din nuvarande hälsa. 

Det ger mig kunskap för att jag ska kunna hjälpa dig på bästa sätt. T.ex. kan jag fråga dig om vad du söker för, hur du mår, om du har haft tidigare besvär som kan ha koppling till det du söker för. 

Efter det inledande samtalet startar själva behandlingen. För att jag ska kunna massera dina fötter, så får du ta av dig barfota och lägga dig på rygg på en behandlingsbänk. Du behöver endast ta av dig strumpor och kavla upp dina byxor en bit så att jag nå att behandla på vissa punkter upp på vaden. Sedan masserar och trycker jag på olika zoner på dina fötter. Jag behandlar båda fötterna, en i taget.

Under behandling

Under en behandling så märker du att det är några punkter på dina fötter som du kan känna att de ömmar. Vissa av punkterna kan till och med göra rejält ont, men jag anpassar behandlingen efter dig, så vi har en dialog under hela behandlingen. 

Att det måste göra jätteont för att det ska bli en bra behandling är en myt, vissa zoner behöver tvärtom ”lugnas ner”, och masseras lugnt och mjukt för bästa effekt. Vissa beskriver det som att det gör skönt-ont, och det är detta tryckande och masserande på zonerna som sätter igång zonterapins läkande och utrensande effekter. Detta är grunden för zonterapin. 

Hur det hela funkar i våra kroppar vet vi inte med säkerhet, men kroppen har många olika system som samverkar för att självläka. Under vissa behandlingar kombinerar jag även med öronakupunktur för bästa effekt.

Efter behandling

Efter en avslutande massage på dina fötter och vader med olja, så får du vila lite på bänken innan du kliver upp. Du får dricka vatten, för att hjälpa kroppen med utrensningen av slaggprodukter i din kropp. 

Det är bra om du kan ta det lugnt efter en behandling, så att zonterapin kan verka i din kropp. Det kan vara så att din kropp reagerar på behandlingen, du kan få kissa oftare, blir väldigt trött och få sova mer än vad du är van vid. Du kanske får besvär som blossar upp som du haft tidigare haft. Allt detta är övergående och ett tecken på att kroppen läker sig, och att utrensning/självläkning är på gång.